Проект за свързване на телекомуникационните си мрежи подготвят България, Румъния и Сърбия

16 юни 2015

33_K_S1.JPGСвързването на националните телекомуникационни мрежи на България, Румъния и Сърбия ще предостави възможност на обществените институции и организации  в трите държави да използват високоскоростни защитени канали за обмен на информация. Това обяви Красимир Симонски, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ по време на официалната тристранна среща, която се проведе във Видин, и на която се постави началото на партньорство за свързване на националните телекомуникационни мрежи в граничните райони на трите държави. „Инвестирането в бърз интернет в граничните райони ще даде възможност на изследователските, образователните и публичните организации в трите държави да развиват общи проекти. Една от основните ползи от свързването на мрежите е и осигуряването на резервни трасета в случай на проблеми с комуникациите в някоя от страните“, каза още Симонски. Според него общият проект ще стимулира развитието на трансгранични проекти за е-управление, образование, здравеопазване и електронни услуги.

P1020177.JPGНа тристранната среща участваха делегации, водени от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, държавния секретар в Министерството на информационното общество на Румъния г-н Виорел Йоница и помощник-министъра с ресор електронни комуникации и пощенски услуги към Министерството на търговията, туризма и телекомуникациите на Република Сърбия – г-жа Ирини Релин. Домакин на събитието бе управителят на област Видин Момчил Станков. Предстои да бъдат създадени управителен и технически комитет, с представители на трите страни, които да обсъждат конкритните стъпки за реализация на инициативата.

По време на разговорите Красимир Симонски представи проекта за изграждане на високоскоростен интернет достъп от следващо поколение, който трябва да приключи до края на 2015 г., и по който ще бъдат изградени 870 км. оптични трасета, които ще свържат 29 общински центрове и 24 малки населени места в слабо развитите региони на страната. Във област Видин се изгражда оптична кабелна инфраструктура до общини Макреш, Кула и Чупрене, с  дължина 106 400 метра.  Към нея ще бъдат свързани три училища, пет читалища и библиотеки, седем държавни институции и две болнични заведения. Към мрежата с отворен достъп ще бъдат свързани и общините Димово и Белоградчик, през които ще преминават оптичните трасета.

P1020210.JPGИзпълнителният директор на ИА ЕСМИС демонстрира на участниците в тристранната среща процеса на полагане и свързване на оптичните кабели на един от участъците от строящата се в района мрежа за високоскоростен интернет, както и технология за проверка на проводимостта на кабелите, което гарантира безаварийната работа на бъдещата телекомуникационна мрежа. Консорциум „Броудбанд България“ извършва проектирането  и изграждането на оптичните  кабелни  трасета в регион Северна България. Неизползваният капацитет на изгражданата мрежа по проекта за висикоскоростен интернет достъп от следващо поколение ще бъде предоставен под наем на оператор, избран чрез тръжна процедура по Закона за концесиите.  Стойността на проекта е 39 123 029 лв., финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“„ а бенефициент е Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“.

 

 Фотогалерия от събитието 

София, 16 юни 2015

За повече информация:
Екатерина Попова
Пресцентър на ИА ЕСМИС

epopova@esmis.government.bg
тел.949 22 54; 0885 698 680

  • Инвентаризация на информационно-комуникационната инфраструктура за нуждите на електронното управление
  • Ден на ИКТ кариерата
  • Развитие на високоскоростен широколентов достъп в България
  • НАЦИОНАЛЕН ПОРТАЛ ЗА ПРОСТРАНСТВЕНИ ДАННИ
  • Национален център за суперкомпютърни приложения
  • Екип за реакция при проблеми с компютърната сигурност
  • Инфраструктура за пространствена информация в Европа - INSPIRE